Wiele osób nie wyobraża sobie tego, żeby kawę wypić bez dodatku cukru. Fakt, jednym ta dodatkowa słodycz jest bardzo potrzebna – także w przypadku herbaty lub innych napojów, które spożywamy każdego dnia. Czy musi to być jednak cukier biały, który potocznie nazywany jest “białą śmiercią”? Czy w takim razie warto spojrzeć na cukier trzcinowy?
Czy cukier trzcinowy różni się od cukru białego?
Cukier – dlaczego należy zrezygnować z jego spożycia?
Od wielu lat obecny na polskich stołach, stosowany nie tylko do napojów, ale także do ciast i deserów, jest doskonale znany. Jednak dopiero od kilku lat kładzie się duży nacisk na to, aby pokazać ludziom, że jego spożywanie może mieć zgubny wpływ na zdrowie człowieka.
Dlaczego należy zrezygnować ze spożycia cukru białego? Jest to bowiem produkt, który:
- prowadzi do nadwagi, a w dalszej konsekwencji do otyłości;
- ma negatywny wpływ na układ immunologiczny, obniżając odporność;
- szybciej doprowadza do pojawienia się procesów starzenia organizmu;
- zakwasza organizm.
Jedna z najważniejszych spraw, to także próchnica i paradontoza, która dotyka nasze zęby. Im większa ilość cukru, tym większa pewność, że zęby będą w złym stanie. Jest to szczególnie ważne u dzieci, gdzie ma się do czynienia z wymianą mleczaków na zęby stałe. Już na tym etapie należy zadbać o to, aby małe dzieci nie miały do czynienia ze zbyt dużą ilością cukru.
Cukier trzcinowy – co go odróżnia od cukru białego?
Cukier trzcinowy to najczęściej nierafinowany produkt wykonywany z trzciny cukrowej. Nie jest on oczyszczany, przez co jego barwa jest ciemniejsza. W przeciwieństwie do białego cukru, który pochodzi od buraków cukrowych i zawsze przechodzi proces oczyszczania. Wpływa to na biały kolor i niską cenę tego produktu. Cukier trzcinowy, dzięki pominięciu tego jednego kroku zawiera w sobie także potas, żelazo, wapń oraz magnez..
Co o cukrze trzcinowym należy wiedzieć?
Cukier trzcinowy nie zostaje poddany rafinacji. Produkcja doprowadza do powstania sacharozy, której towarzyszy melasa. Przyglądając się opakowaniom, można zauważyć, że do wyboru jest ciemniejszy lub jaśniejszy cukier trzcinowy. Uzależnione jest to od ilości melasy, którą można znaleźć w środku.
Cukier trzcinowy a cukier brązowy
Wiele osób wychodzi z założenia, że cukier trzcinowy i cukier brązowy to ten sam produkt spożywczy. W błąd wszystkich może wprowadzić właśnie kolor, warto jednak powiedzieć, że są to dwa produkty, których zasada produkcji jest inna.
Cukier brązowy to tak naprawdę cukier buraczany, który specjalnie został zabarwiony na brązowo. Do barwienia wykorzystuje się karmel. Tak naprawdę mamy w tym wypadku do czynienia ze zwykłym cukrem białym, którego smak i kolor zostaje jedynie wzbogacony.
Zastosowanie cukru trzcinowego
Czy cukier trzcinowy smakuje tak samo? Oczywiście, że tak. To dlatego można skorzystać z tego produktu spożywczego wszędzie tam, gdzie do tej pory wykorzystywało się cukier biały.