W poprzednim wieku dużo mówiło się o tym, że jajka należy ograniczyć w naszej diecie, ponieważ sa źródłem tłuszczu i cholesterolu. W ostatnich latach odkłamuje się ten przekaz i  zwraca uwagę na pozytywną obecność jajek w naszym jadłospisie.

Gdzie leży prawda? Czy warto jeść jajka każdego dnia? Jakie witaminy i składniki odżywcze ma jajko? Poniżej podamy niezbędne informacje dla osób chcących zadbać o prawidłową dietę.

 

Jajko to życie, zawiera tylko zdrowe składniki. Jajka możemy polecić tak naprawdę każdej osobie. Dlaczego?

Między innymi z tego względu, że dzięki nim można zachować uczucie sytości na długo. Mogą z nich korzystać osoby, które są na diecie.

Istnieje wiele form serwowania jajek. Do dyspozycji są klasyczne omlety, które można jeść z dodatkiem warzyw. Warto spróbować jajek po benedyktyńsku, a także na twardo, na miękko i pod postacią jajecznicy.

 

Jajko, to świetna propozycja, którą można wykorzystać do wykonania past jajecznych z dodatkiem ryby lub innych składników. Okazuje się, że w jednym jajku można znaleźć 6 g białka i ok. 5 g tłuszczu. Daje to łącznie 80 kcal. To dzięki temu nie trzeba ograniczać się przy spożywaniu jajek.

Witaminy w jajkach

Dlaczego należy spożywać jajka? Ponieważ w ich składzie można znaleźć cenne witaminy, które są ważne dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Wśród najważniejszych można wymienić witaminę  B2, B5, B12, D, E i K. Zamiast myśleć o dodatkowej suplementacji, można wykorzystać jajka, które są także bogatym źródłem wapnia, cynku, fosforu, potasu, jodu, selenu, magnezu oraz żelaza. To także kwas foliowy i kwas pantotenowy. Skoro więc w jednym jajku można znaleźć tyle cennych składników, można pomyśleć o jego wykorzystaniu od samego rana, zarówno już na samo śniadanie jak i w formie przekąski, którą zabiera się na siłownię, do szkoły, pracy lub do innego miejsca.

Jajko – zdrowe tłuszcze i białko

Dla organizmu człowieka bardzo ważna jest cholina znajdująca się w jajkach, a także antyoksydanty. Luteina i zeaksantyna – dostarczane wraz z naturalnymi produktami spożywczymi, będą miały dobroczynne działanie, wzmacniając organizm od środka. Nieco więcej uwagi należy zwrócić na białko, które niezbędne jest dla każdego człowieka, a szczególnie sportowcom, zarówno zawodowcom, jak również amatorom. Białko z jajka kurzego zaliczane jest do najczystszej postaci, która będzie przez organizm człowieka bez trudu przyswajana. Należy wiedzieć, że o ile ilość spożywanych żółtek należy kontrolować, to w przypadku białek nie trzeba martwić się żadnymi ograniczeniami.

Czy jajka odchudzają?

Może same jajka nie odchudzają, ale faktycznie – można zaliczyć je do produktów o niskiej kaloryczności. Zapewniają uczucie sytości na długi czas, dzięki czemu rzadziej będziemy sięgali po przekąski, szczególnie te niezdrowe, bazujące na cukrach prostych.

Jajka warto spożywa nie tylko na diecie, ale także po prostu chcąc zadbać o swoje zdrowie. Jest to ważne w przypadku osób borykających się z anemią, bowiem jajka pomagają dostarczyć odpowiednie ilości żelaza, czyli pierwiastka, który jest odpowiedzialny za produkcję hemoglobiny. Ona to wspiera proces dostarczania tlenu do komórek. Jajka mogą więc również osobom chorym towarzyszyć praktycznie na każdym kroku.

Na co są dobre jajka?

Jajka, które goszczą praktycznie w każdym domu, polecane są w wielu przypadkach. Są one dobre na:

  • pamięć – cholina odpowiedzialna jest za tworzenie błon komórkowych i neuroprzekaźników. Niedobór choliny doprowadza do zaburzeń pamięci, a także częstych bólów głowy, pojawiania się stanów lękowych i wahań nastrojów;
  • zdrowe oczy – możliwe jest to dzięki luteinie, która zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej. Do tego zapewnia odpowiednią ochronę oczom, które nie są narażone dzięki temu na poparzenia słoneczne. Jest to przeciwutleniacz, który jest bardzo ważny dla seniorów, którzy wraz z wiekiem mają problem ze wzrokiem. W ten sposób można bowiem zmniejszyć ryzyko zachorowania na zaćmę;
  • stan skóry i włosów – odpowiedzialna jest za to witamina B, a także metionina. Ten ostatni składnik wspiera zachowanie prawidłowego kolorytu i elastyczności skóry. Wpływa także na wzmocnienie włosów i paznokci;
  • zdrowe kości – i jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że chodzi o wapń, ale witaminę D, która pomaga zachować zdrowie w kościach. Ta witamina pomaga także zmniejszyć zachorowanie na nowotwory, reguluje ciśnienie krwi i wpływa na utrzymanie zdrowia psychicznego.

 

Spożywanie jajek niesie ze sobą wiele dobrego. To one stanowią budulec dla tkanki mięśniowej. Całe jajko jest w stanie zapewnić lepszą ochronę przed wieloma chorobami (miażdżyca, choroba wieńcowa, choroby narządu wzroku), więc można powiedzieć, że wykazują się one także właściwościami zdrowotnymi.