Osoby podejrzewające się o insulinoodporność nie mogą bagatelizować tematu, ponieważ jest to zaburzenie metaboliczne, które może doprowadzić do wielu przykrych konsekwencji zdrowotnych. Począwszy od otyłości, przez zaburzenia lipidów, które mogą doprowadzić do miażdżycy, po nadciśnienie tętnicze. Nie można zapomnieć także o tym, że w efekcie może również dojść do ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych. Za rozwój tego zaburzenia odpowiadać mogą m.in. geny oraz współistniejące choroby.

Dieta w insulinooporności

Osoby mające do czynienia z tym zaburzeniem metabolicznym nie mogą pozwolić sobie na jedzenie byle czego. Brak ostrożności może doprowadzić do groźnych dolegliwości, które mogą objawiać się pogorszeniem zdrowia.

Racjonalne odżywianie w tym przypadku to podstawa. Podstawą są te wszystkie produkty, jakie wykazują niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie trzeba obawiać się nagłych wyrzutów cukru, których konsekwencją może być m.in. nadmierna senność, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, wzrost chęci na słodycze, tzw.”mgła mózgowa”, itd.

Osoby mające na co dzień do czynienia z tym zaburzeniem metabolicznym, powinny swój plan żywieniowy opierać na następujących składnikach spożywczych:

  • warzywa;
  • chude mięso;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • półtłuste produkty mleczne;
  • ryby;
  • jajka;
  • świeże owoce;
  • orzechy;
  • strączki;
  • pestki;
  • nasiona;
  • oleje roślinne.

Warto skorzystać z pomocy dietetyka, który będzie w stanie dokładnie pokazać produkty żywieniowe, jakie są wskazane, jak może wyglądać plan żywieniowy.

To właśnie ze specjalistą od żywienia będzie można także porozmawiać o tym, czego w swojej diecie należy unikać. Lista niewskazanych produktów obejmuje: napoje słodzone i tzw. napoje 0 kcal (zalicza się do nich m.in. soki owocowe 100%, nektary, wody smakowe, napoje energetyczne, syropy do rozrabiania w wodzie); ziemniaki (w szczególności, jeżeli chodzi o puree i te głęboko smażone w formie frytek); tłustą wieprzowinę i wołowinę (karkówka, boczek, łopatka); olej kokosowy, olej palmowy, masło, smalec, łój. Należy zrezygnować także z tzw. oczyszczonych produktów zbożowych. Do tej grupy zalicza się: produkty z białej mąki, płatki zbożowe błyskawiczne, płatki kukurydziane, białe pieczywo, biały ryż, makaron, drobne kasze. Trzeba będzie pożegnać się z ulubionymi drożdżówkami i słodkimi bułkami.

Co to jest indeks glikemiczny?

Za to pojęcie odpowiedzialni są dwaj naukowcy – Jenkins i Wolever. Dokonali oni tego na początku lat 80. ubiegłego wieku. Jednak oficjalne formuła obowiązuje dopiero od 1998 r. Zgodnie z definicją, która została umieszczona w internetowej encyklopedii, można dowiedzieć się, że indeks glikemiczny, nazywany również wskaźnikiem, to “klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2–3 godzin po ich spożyciu”. Wiele osób błędnie sądzi, że indeks jest także wskaźnikiem kaloryczności dla posiłków. Tak nie jest.

Indeks glikemiczny obliczany jest za pomocą specjalnego wzoru. Pole powierzchni pod krzywą glikemiczną dla określonego produktu dzielona jest przez pole powierzchni pod krzywą glikemiczną dla glukozy. Osiągniętą wartość mnoży się razy 100. Dzięki temu uzyskuje się IG. Ten parametr uzależniony jest od kilku czynników. Zalicza się do nich:

  • zawartość błonnika pokarmowego w spożywanych produktach;
  • stopień rozdrobnienia wszystkich dań;
  • stopień dojrzałości spożywanych owoców lub warzyw;
  • to, jak poszczególne potrawy zostały przetworzone i poddane obróbce termicznej;
  • obecności innych składników pokarmowych.

Nie można także zapomnieć o tym, że przy określaniu IG, ważne są także posiłki poprzedzające spożycie określonego produktu.

Ciekawostką jest fakt, że istnieje pewna grupa produktów, których IG jest zerowe. Zalicza się do nich: oleje roślinne, masło, jaja, ser żółty, dorsza, łososia, wołowinę, drób, wieprzowinę, cielęcinę.

Dieta pudełkowa w insulinooporności?

Należy wybierać taki catering dietetyczny, których posiłki będą bazować na dużej ilości białka, a także na kwasach tłuszczowych Omega 3. Mogą one bazować także na tłustych rybach morskich, oleju lnianym i rzepakowym, nasionach, pestkach orzechach. Kasza pęczak i gryczana, otręby, płatki zbożowe, brązowy ryż i pieczywo razowe – oto inne produkty spożywcze, jakie mogą być wykorzystywane do przyrządzenia potraw dla insulinoodporności przez firmę cateringową. Dieta pudełkowa może zawierać od 1200 do 2500 kcal. Należy pamiętać o tym, aby korzystając z tej usługi, z diety wyeliminować słodycze, fast foody, wyroby cukiernicze, słone przekąski. Należy także unikać używek, w tym papierosów i alkoholu.  Posiłek zawsze należy spożywać do dwóch godzin po przebudzeniu.

Dieta pudełkowa to zróżnicowane posiłki, jakie będą dostarczane każdego dnia prosto pod drzwi domu. To wygodne rozwiązanie dla tych wszystkich osób, które nie mają czasu lub głowy do tego, aby przygotowywać zdrowe potrawy. Catering dietetyczny sprawi, że gotowaniem nie trzeba będzie się przejmować.

 

Należy zapamiętać, że insulinoodporność nie jest chorobą. Jednak to zaburzenie, które może nie być kontrolowane, może doprowadzić do pojawienia stanu przedcukrzycowego, cukrzycy, nadciśnienia, otyłości brzusznej, miażdżycy naczyń krwionośnych, itd. Wiele osób odczuwa również trudności, jakie związane są ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów. Odpowiednia dieta pudełkowa stanie się sprzymierzeńcem, który pozwoli opanować insulinoodporność.