dieta-hashimoto-baner

Nowość w naszym cateringu dietetycznym

Dieta Hashimoto

Nasza nowa oferta – dieta Hashimoto – została stworzona specjalnie dla osób borykających się z zaburzeniami pracy tarczycy. Rozumiejąc, że coraz więcej osób cierpi na niedoczynność tarczycy, Hashimoto i inne choroby autoimmunologiczne, stworzyliśmy tę ofertę, aby sprostać ich potrzebom. Nawet zdrowe osoby, które chcą zmodyfikować swój sposób odżywiania (np. ograniczając spożycie glutenu, nabiału i eliminując produkty sojowe), chętnie wybierają dietę Hashimoto w formie cateringu, jako zdrową i wygodną alternatywę.

Cennik

DIETA HASHIMOTO

1250 KCAL

DIETA HASHIMOTO

1500 KCAL

DIETA HASHIMOTO

1750 KCAL

DIETA HASHIMOTO

2000 KCAL

DIETA HASHIMOTO

2250 KCAL

DIETA HASHIMOTO

2500 KCAL

DIETA HASHIMOTO

3000 KCAL

Podział makroskładników

W:40-50%, B:20-25%, T:30-35%

POZNAJ DOKŁADNIE DIETĘ HASHIMOTO:

DLA KOGO JEST PRZEZNACZONA DIETA PUDEŁKOWA FITPROJECT HASHIMOTO?

Nasza dieta pudełkowa FitProject Hashimoto jest dedykowana szerokiej grupie osób. Przede wszystkim, jest to idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z chorobami tarczycy, w tym chorobą Hashimoto, niedoczynnością tarczycy oraz poporodowym i infekcyjnym zapaleniem tarczycy. Dieta ta jest również doskonałym wyborem dla osób chcących zredukować masę ciała. Osoby, które są w grupie zwiększonego ryzyka rozwoju chorób tarczycy ze względu na występowanie tych chorób w rodzinie, również mogą skorzystać z naszej diety. FitProject Hashimoto jest także odpowiedzią na potrzeby osób zmagających się z uczuciem przewlekłego zmęczenia, zimna, bladości i borykających się z częstymi spadkami energii w ciągu dnia a także z bólami stawów oraz mięśni.

FITPROJET HASHIMOTO – 5 POSIŁKÓW DZIENNIE

Catering FitProject Hashimoto to dieta składająca się z 5 posiłków dziennie w 7 wariantach kalorycznych. Kaloryczność diety powinna być dobrana indywidualnie. Zależy od naszego stanu zdrowia, wieku, płci, wzrostu oraz aktywności fizycznej wykonywanej w ciągu dnia. Jeżeli nie wiesz jaka kaloryczność będzie dla Ciebie odpowiednia zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami. Pomogą w doborze diety oraz odpowiedzą na wszelkie pytania. Można również skorzystać z opcji naszego kalkulatora kaloryczności: link

Procentowy rozkład makroskładników:
40-50% węglowodanów
30% tłuszczy
20-25% białka

JAKIE PRODUKTY OGRANICZAMY LUB WYKLUCZAMY W DIECIE FITPROJECT HASHIMOTO?

Dieta FitProject Hashimoto bazuje na naturalnych i nieprzetworzonych produktach bogatych w błonnik, tryptofan oraz kwasy omega-3,6 i 9

  • eliminujemy cukry rafinowane i tłuszcze trans
  • wykluczamy soję oraz nasiona strączkowe
  • ograniczamy udział surowych warzyw krzyżowych
  • ograniczamy gluten i laktozę
  • ograniczamy warzywa psiankowate

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA A HASHIMOTO

W chorobie Hashimoto powinniśmy stosować lekką aktywność fizyczną, która będzie redukować stresory jak np. spacery, joga, pilates, rozciąganie, lekkie treningi. Ciężkie jednostki treningowe wyburzają nas ze stanu równowagi, tak aby organizm odbudował się silniejszy. Przy autoimmunologi oraz wysokim poziomie kortyzolu, spowodowanym mocnym treningiem, jeszcze bardziej rozjuszamy nasz układ immunologiczny i podsycamy stany zapalne w naszym organizmie. Dlatego przy chorobie Hashimoto ciężkie treningi powinny być zastąpione większym relaksem i regeneracją. Kiedy spadnie nam stan zapalny oraz poziom przeciwciał anty-TPO oraz anty-TG , a stan organizmu zacznie się normować, możemy wrócić do normalnej aktywności fizycznej.

OBJWAY HASHIMOTO

1. Zmęczenie – należy zadbać aby godzinę przed snem nie używać elektroniki. Światło niebieskie emitowane przez urządzenia zaburza naszą naturalną równowagę pomiędzy kortyzolem a melatoniną i powoduje, że trudniej nam zapaść w stabilny sen, który jest niezmiernie ważny w chorobach tarczycy.

2. Bladość, anemia, obrzęk twarzy, pogrubienie rysów. Tarczyca ma wpływ na wytwarzanie czerwonych krwinek.

3. Senność – przez zaburzenia autoimmunologiczne, nasze mitochondria (komórki dostarczające energię) nie pracują prawidłowo.

4. Ciągłe uczucie zimna

5. Problemy z zrzuceniem wagi – przy niedoczynności tarczycy lub chorobie Hashimoto mamy niedobór hormonów tarczycy odpowiedzialnych w dużej mierze za metabolizm organizmu. W efekcie mamy obniżone tempo przemiany materii, a użyteczność kalorii w naszym organizmie spada.

6. Ból stawów i mięśni – tarczyca (kalcytonina z parathormonem) odpowiada za równowagę gospodarki wapniowo-fosforanowej, co przekłada się na funkcjonowanie wiązadeł, ścięgien i kości.

7. Zaparcia – wraz z zaburzonymi procesami przemiany materii, ruchy perystaltyczne jelit także zostają spowolnione.

8. Suchość i łuszczenie się skóry, przeważnie na łokciach i kolanach

9. Wypadanie i łamliwość włosów. W takiej sytuacji warto udać się również do trychologa. Wypadanie włosów może być również związane z brakiem krzemu, witamin grupy B lub ferrytyny.

10. Nieregularne lub obfite miesiączki – mówi się, że tarczyca to 3 jajnik. Jeżeli jej praca jest zaburzona doprowadza to do deregulacji cyklu menstruacyjnego lub przewagi estrogenowej, które utrudniają utrzymanie odpowiedniej ilości progesteronu.

11. Depresja, przewlekły stres – tarczyca wpływa na hormony takie jak serotonina i dopamina, czyli hormony odpowiedzialne za układ limbiczny (uczucia, emocje, szczęście)

12. Trudności w zajściu w ciążę, niepłodność – nadmiernie pobudzony układ odpornościowy potrafi wytwarzać przeciwciała ASA, czyli antysperminowe które będą zwalczały plemniki.

ZALECENIA ŻYWIENIOWE – DIETOTERAPIA W HASHIMOTO

1. Najlepiej aby dieta była nieprzetworzona (składała się z produktów bliskich natury). Ograniczamy dżemy, wędliny, salcesony. Dobrym wyborem będą płatki owsiane bezglutenowe, gryczane, jaglane, ryżowe, bulwy batata, tominambur, czy maniok. Wspomóc mogą również produkty z większą zawartości tryptofanu jak indyk, czy chude ryby.

2. Dieta „3 bez”, czyli bez pszenicy, cukru rafinowanego oraz tłuszczów trans

3. Dieta bez soi i nasion strączkowych. Nasiona strączkowe zawierają lektyny, czyli białka o charakterze antyodżywczym, które negatywnie wpływają na prace układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha) [fasolka szparagowa i groszek zielony mogą pojawić się w ograniczonych ilościach]

4. Dieta z ograniczeniem surowych warzyw krzyżowych. Surowe warzywa krzyżowe takie jak: kapusta, brokuł, szpinak, jarmuż, kalafior, rukola, rzepa, kalarepa, rzodkiewka zawierają goitrogeny – substancje wolotwórcze, które zmniejszają przyswajalność jodu z pożywienia.

UWAGA Warzywa krzyżowe gotowane, jak najbardziej mogą pojawić się w diecie, ponieważ podczas gotowania bez przykrycia substancje wolotwórcze wytrącają się.

5. Ograniczenie nabiału, stosowanie produktów bez laktozy. Alergie na mleko dotyczą sporej części ludzi i chociaż alergia pokarmowa natychmiastowa dotyka 4-8% populacji, o tyle w przypadku alergii opóźnionych IgA oraz IgG zależnej, nabiał znajdujemy bardzo często. Ponadto problemem jest nie tylko białko w mleku krowim, ale też cukier – laktoza (nietolerancja dotyczy od 25-45% ludzi w Europie), która powoduje bóle brzucha i wzdęcia. Nawet jeżeli rozłożymy laktozę na glukozę i galaktozę to galaktoza (monocukier) będzie dalej nasilać procesy zapalne.

6. Utrzymanie stabilnej gospodarki węglowodanowej. Jeżeli wpadniemy w hipoglikemię reaktywną poposiłkową, będzie wiązało się to z dużych wyrzutem kortyzolu, a duże stężenie kortyzolu działa podobnie jak alkohol, czyli rozszczelnia połączenia ścisłe kosmków jelitowy, a to skutkuje większymi stanami zapalnymi i zaburzoną pracą układu odpornościowego.

7. Ograniczenie używek takich jak alkohol, papierosy czy narkotyki.

*Nie możemy całkowicie wyeliminować ryzyka zanieczyszczenia posiłków glutenem.

Potrzebujesz więcej informacji?

Telefon

+48 501 727 405

Adres e-mail

Biuro obsługi

Poniedziałek – Piątek 7.00 – 19.00
Sobota – Niedziela 8.00 – 16.00