dieta-low-ig-baner

Dieta LOW IG – niski indeks glikemiczny

Nasza dieta LOW IG jest dedykowana osobom zmagającym się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Jadłospis, jest bogaty w produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, co pomaga regulować poziom glukozy we krwi, zapobiegając jego gwałtownym wahaniom. W skład codziennych posiłków wchodzą warzywa, kasze i makarony pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby, ciemne pieczywo oraz owoce jagodowe (nie zawierają dużej ilości węglowodanów oraz stanowią źródło cennych antyoksydantów). Źródłem dobrego białka są chude mięsa jak drób czy wołowina, a także nabiał, ryby i owoce morza. Dieta jest uzupełniona o zdrowe tłuszcze pochodzące z olejów roślinnych, orzechów włoskich, laskowych, migdałów, siemienia lnianego, pestek dyni i tłustych ryb.

Cennik

DIETA LOW IG

1250 KCAL

DIETA LOW IG

1500 KCAL

DIETA LOW IG

1750 KCAL

DIETA LOW IG

2000 KCAL

DIETA LOW IG

2200 KCAL

DIETA LOW IG

2500 KCAL

Podział makroskładników

W:34-38%, B:25-30%, T:30-35%

POZNAJ DOKŁADNIE DIETĘ LOW IG:

CO TO INSULINOOPORONOŚĆ?

Insulinooporność to termin medyczny opisujący sytuację, gdy tkaniny naszego ciała stają się mniej reaktywne na insulinę, nawet gdy poziom insuliny jest normalny lub podwyższony. W skrócie, nasz organizm nie potrafi skutecznie wykorzystać produkowanej insuliny, co prowadzi do zablokowania transportu glukozy do komórek. Skutkiem tego jest nadmierna ilość glukozy w krwiobiegu.

CO TO INSULINA?

Insulina to hormon produkowany w trzustce, który reguluje poziom cukru we krwi. Jest kluczowa dla procesu przetwarzania glukozy w energię (dostarczania glukozy z krwi do komórek naszego ciała), co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszych komórek i tkanek. Nieprawidłowości w produkcji lub działaniu insuliny mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy.

CZY INSULINOOPORNOŚĆ  JEST CHOROBĄ?

Insulinooporność nie jest chorobą sama w sobie, ale zaburzeniem metabolicznym, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na insulinę (hormon regulujący poziom cukru we krwi). Długotrwała i nie leczona insulinooporność jest istotnym czynnikiem ryzyka wielu poważnych chorób, w tym cukrzycy typu 2, choroby serca, nadciśnienia, otyłości brzusznej, niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz zaburzeń gospodarki lipidowej.

JAKIE SĄ OBJAWY INSOLINOOPORNOŚCI?

Objawy insulinooporności to intensywne uczucie głodu występujące 2-3 godziny po posiłku, spowodowane poposiłkowym spadkiem stężenia glukozy [wyzuty insuliny powodują hipoglikemię poposiłkową, co skutkuje tzw. ,,wilczym apetytem”]. Do innych symptomów zalicza się zwiększoną potliwość, poczucie napuchnięcia, senność po posiłku, przewlekłe zmęczenie, ciągłą ochotę na słodycze, drażliwość, bóle głowy, problemy z koncentracją i pamięcią, a także trudności z utratą masy ciała lub niekontrolowany przyrost masy, pomimo stosowania diety

CO WPŁYWA NA ROZWÓJ INSULINOOPORNOŚCI?

Wiele czynników może przyczynić się do rozwoju insulinooporności. Należą do nich genetyka (rodzinne występowanie cukrzycy typu II i otyłości), nadmierna podaż kalorii, brak aktywności fizycznej, niezdrowa dieta (spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym – słodycze, fast foody), nadmiar tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha, niedobór snu oraz pewne schorzenia, takie jak zespół policystycznych jajników (PCOS) czy choroba niedokrwienna serca.

INDEKS GLIKEMICZNY

Indeks glikemiczny (IG) to miara, która określa, jak szybko poziom cukru we krwi wzrasta po spożyciu danego produktu. Produkty o wysokim IG powodują szybki i gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do wahania poziomu energii. Z kolei produkty o niskim IG zapewniają powolny, stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi, co pomaga utrzymać stabilność energetyczną.

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym IG<50
  • produkty o średnim indeksie glikemicznym IG = 50-70
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym IG>70

Produkty zalecane w diecie LOW IG: owoce jagodowe, warzywa, produkty pełnoziarniste, pieczywo żytnie, kasza gryczana, pęczak, ryż brązowy, ryż czerwony, makarony pełnoziarniste, płatki owsiane, płatki żytnie, płatki amarantusowe, płatki z komosy ryżowej, płatki gryczane, otręby, zarodki pszenne, amarantus, teff, bataty, bulgur, warzywa strączkowe, mąki pełnoziarniste.

ŁADUNEK GLIKEMICZNY

Ładunek glikemiczny to miara, która uwzględnia zarówno indeks glikemiczny produktu spożywczego, jak i ilość węglowodanów, które zawiera. Pozwala to na bardziej precyzyjne zrozumienie, jak dana żywność wpłynie na poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą, które muszą ściśle kontrolować swoje spożycie węglowodanów.

Umowne wartości:

  • niski ładunek glikemiczny >10
  • średni ładunek glikemiczny 10-20
  • wysoki ładunek glikemiczny <20

KTO POWINIEN STOSOWAĆ DIETĘ LOW IG?

Ta dieta jest polecana dla osób, które muszą monitorować poziom glukozy we krwi, jak również dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Pomaga zapobiegać nagłym wzrostom poziomu cukru po posiłkach, przeciwdziała uczuciu głodu i wspomaga redukcję masy ciała. Jest odpowiednia również dla osób cierpiących na cukrzycę typu II oraz niedoczynność tarczycy.

WAŻNE ZASADY PODCZAS GOTOWANIA DIETY Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM

Podczas gotowania, istotne są różne zasady wpływające na indeks glikemiczny potraw. Retrogradacja, czyli proces zwiększania zawartości skrobi opornej poprzez ochłodzenie i ponowne podgrzewanie posiłku, wpływa na obniżenie jego indeksu glikemicznego w porównaniu do potrawy spożywanej zaraz po przygotowaniu. Gotowanie produktów węglowodanowych „al dente” oraz korzystanie z produktów o niższym stopniu dojrzałości, jak na przykład niedojrzałe banany, również pomaga zredukować indeks glikemiczny. Dodatkowo, wzbogacanie posiłków o produkty białkowe i błonnik pokarmowy przyczynia się do obniżenia IG, poprzez stymulację wydzielania hormonów jelitowych i insuliny, oraz opóźnienie wchłaniania glukozy. Wprowadzenie tłuszczów do potrawy także opóźnia wchłanianie węglowodanów. Zwracając uwagę na stopień rozdrobnienia produktów, należy pamiętać, że te ugotowane w całości posiadają niższy indeks glikemiczny niż te rozdrobnione lub zblendowane – przykładem mogą być ziemniaki w mundurkach, które mają niższy IG niż puree ziemniaczane.

 

Prawidłowo skomponowany posiłek: chleb żytni, pieczony schab, masło, sałatka posypana siemieniem lnianym (połączenie węglowodanów+ białka+tłuszczy+błonnika)

ZALECENIA I PORADY

Unikaj w swojej diecie takich produktów jak fast food, słodkie przekąski, słone produkty i ciastkarnie. Pamiętaj o regularnym spożywaniu posiłków, utrzymując przerwę 3-4 godziny pomiędzy nimi, i unikaj przekąsek między posiłkami. Unikaj słodzonych napojów i soków, zamiast tego pij co najmniej 2 do 2,5 litra wody dziennie. Kawa i herbata są dozwolone. Postaraj się spożywać ostatni posiłek 2-3 godziny przed snem, a pierwszy posiłek po przebudzeniu powinien być zjedzony najpóźniej 2 godziny po obudzeniu. Omijaj papierosy i alkohol. Staraj się spać co najmniej 8 godzin dziennie. Zadbaj o regularną aktywność fizyczną. Zamienniki chleba, takie jak chrupkie pieczywo czy wafle ryżowe, powinny być unikane. Przygotowuj posiłki zgodnie z zasadami indeksu glikemicznego, wybierając produkty o niskim i średnim indeksie i obciążeniu glikemicznym. Pamiętaj, że dieta nie jest karą, ale zmianą stylu życia na zdrowszy. Bądź cierpliwy/a i wyrozumiały/a dla siebie. Pozwól sobie na błędy i kiedy upadniesz, po prostu wstań i idź dalej. Pokochaj się i uwierz w siebie.

Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowywanie posiłków, skorzystaj z naszego cateringu dietetycznego FitProject. Zatroszczymy się o to, by każdy Twój posiłek był nie tylko smaczny, ale też odpowiednio zbilansowany pod względem składników odżywczych oraz ładunku i indkesu glikemicznego, aby nie doprowadzać do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Nie zwlekaj – złóż swoje zamówienie już dziś!

Potrzebujesz więcej informacji?

Telefon

+48 501 727 405

Adres e-mail

Biuro obsługi

Poniedziałek – Piątek 7.00 – 19.00
Sobota – Niedziela 8.00 – 16.00