Czy dieta może pomóc w leczeniu depresji?

Odpowiedź  brzmi TAK! Za chwilę wyjaśnimy dlaczego.

Depresja to nieprawidłowy stan funkcjonowania niektórych obszarów mózgu. Obecnie uznaje się ją za jedną z najczęstszych chorób psychicznych. Dotyka osoby w różnych przedziałach wiekowych, zarówno kobiet jak i mężczyzn.

Często ludzie nie uznają depresji jako choroby. Padają sformułowania, że ,,trzeba wziąć się w garść”. W rzeczywistości nie jest to prawdą. Mózgi pacjentów z przewlekłą depresją wyglądają inaczej niż mózgi osób zdrowych. Zaobserwowano, że niektóre struktury mózgu u osób chorych są pomniejszone. Jedną z takich struktur jest hipokamp odpowiedzialny za zapamiętywanie informacji (pomniejszony o ok. 10%) . Innymi strukturami są: płaty czołowe oraz kora przedczołowa, które również są mniejsze w porównaniu ze strukturami osób zdrowych.  Aż 15% osób chorych na depresję popełnia samobójstwo, dlatego tak ważne jest aby zwiększać świadomość na jej temat.

Jakie są objawy depresji? 

  • nawracające myśli o śmierci/myśli samobójcze
  • przestajemy być kompatybilni w stosunku do tego co nas otacza (na WSZYSTKO reagujemy obniżonym nastrojem
  • spadek masy ciała
  • nadmierna senność
  • brak odczuwania pozytywnych emocji
  • spowolnienie ruchów
  • opóźnienie myślenia
  • zmęczenie
  • poczucie winy
  • obniżone poczucie własnej wartości

Dieta w leczeniu depresji

W leczeniu depresji oprócz metod takich jak: psychoterapia, farmakoterapia czy fototerapia, może pomóc/złagodzić objawy odpowiednia dieta. Podstawą są pełnowartościowe produkty oraz składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego. Szczególnie ważne są: kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, magnez, tryptofan oraz witaminy.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Kwas tłuszczowy omega-3 (EPA) zmniejszają stan zapalny oraz wpływają pozytywnie na funkcjonowanie błon komórkowych. Są również prekursorem prostaglandynu i leukotrienów, które są bardzo ważne dla prawidłowego działania naszego mózgu, a ponadto są konieczne do powstawania osłonki mielinowej neuronów, która reguluje przepływ sygnałów nerwowych.

Źródła: tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka itp.), oleje, siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, nasiona konopii.

Tryptofan 

To jednej z najważniejszych aminokwasów. Jest prekursorem serotoniny, która przekazuje sygnały między komórkami nerwowymi oraz kontroluje nastrój i samopoczucie.

Źródła: banany, jaka, owoce morza, mięso(indyk, kurczak), awokado, migdały, pistacje, pestki dyni

Cynk

To mikroskładnik odgrywający bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Łagodzi stany takie jak: brak koncentracji, osłabienie pamięci oraz wahanie w działaniach.

Źródła:  ostrygi, boczniaki, kasza gryczana, nasiona słonecznika, pestki dyni, komosa ryżowa, nasion roślin strączkowych, pełnoziarniste pieczywo.

Magnez

Podobnie jak cynk,  magnez (mikroskładnik) jest szalenie ważny w funkcjonowaniu organizmu. Bierze udział w przenoszeniu impulsów nerwowych oraz skurczach mięśni, a także reguluje przebieg reakcji immunologicznych.

Źródła: kakao, zielone warzywa, ryż brązowy, ciecierzyca, fasola, migdały, orzechy laskowe, kasza gryczana

Witaminy z grupy B

Osoby chorujące na depresję mają obniżony poziom witaminy B12 i B9. Niedobór tych witamin może przysporzyć się do mniejszej efektywności farmakoterapii, ponadto niedobór kwasu foliowego (B9) może zmniejszać syntezę neurotransmiterów.

Źródła:

B9 – szpinak, brokuły, brukselka, szparagi, bób, jajka

B12 – jajka, produkty mleczne, mięso