Czym jest Błonnik?

Błonnik to włókno pokarmowe. Rekomendowane dzienne spożycie błonnika to
20-45g/dobę.
Jest to składnik energetyczny jak i balastowy. Oznacza to, że wpływa na
pracę przewodu pokarmowego, regulując jego motorykę. Dodatkowo stanowi
źródło pożywienia dla drobnoustrojów bytujących w naszym jelicie grubym.

Błonnik dzielimy na:

1. Rozpuszczalny w wodzie – pektyny występujące w owocach, gumy oraz sluzy (częsty dodatek do produktów żywnościowych)
2. Częściowo rozpuszczalny w wodzie – hemicelulozy występujące w
ziarnach zbóż i otrębach
3. Nierozpuszczalne w wodzie – celuloza występująca w warzywach i
owocach

Ważne aby błonnik dostarczać z różnych źródeł. Będzie skutkowało to
różnorodną mikrobiotą jelitową.
Produkty zasobne w błonnik dłużej przebywają w naszym żołądku, przez to
też dłużej czujemy się syci po posiłku. Ma to szczególne znaczenie w
przypadku osób, które chcą redukowac masę ciała.

Źródła błonnika:

– warzywa i owoce
– pełnoziarniste produkty zbożowe
– rośliny strączkowe
– orzechy i migdały