Znajdziesz nas na inastagramie @fitproject catering dietetyczny enlightenedoraz na całym Śląsku! Jesteśmy w Żywcu, Kętach, Szczyrku i wielu innych miastach..

HOOOOOOLA, HOOOOOLA… heart

Przenosimy się teraz kuchni śródziemnomorskiej bazującej na pysznej oliwie z oliwek i świeżych warzywach sezonowych.

Dzięki temu dania są pełne smaku, a ją samą wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Czy wiesz, że kolejną osobliwością diety śródziemnomorskiej jest zamienienie zwykłego spożywania posiłków w swojego rodzaju rytuał towarzyski? Pójście na tapas to świetny sposób na wprowadzenie go w życie.

Co to są tapas?surprise Są to małe porcje jedzenia, które tradycyjnie podaje się do napojów w wielu hiszpańskich barach. Mogą być to oliwki,  smażone ziemniaki a także inne bardziej wyszukane kreacje kulinarne.

20 najpopularniejszychi najbardziej polecanych tapas w Hiszpanii:

1. tortilla espanola, przygotowana z jaj, ziemniaków oliwy, i według uznania z cebuli

2. patatas bravas i patatas alioli to smażone ziemniaki polane pysznym sosem (bravas pikantny, alioli z oliwy i czosnku)

3. szynka.. oczywiście iberyjska jest najlepsza

4. ser np. Manchego, czy Roncal

5. oliwki marynowane lub nadziewane

6. kalamry w postaci chrupiących krążków polewane oliwą z oliwek

7. krokiety.. nadziewane szynką, grzybami, krabami czy krewetkami..

8. małże, najczęściej przygotowywane na parze..podawane z cytryną lub drobnopokrojonymi pomidorkami i papryką

9. chleb tumaca, typowe danie Katalonii (chleb, pomidor, oliwa z oliwek i czosnek) można podawać z szynką itp.,

10. kaszanki i kiełbaski chorizo

11. gilda.. to klasyka Kraju Basków. Składa się z anchois, oliwek i papryki podawanej na szaszłyku

12.jajka huevos rotos

13. mątwa, grillowana i podawana z majonezem

14. paella.. czyli ryż z owocami morza, lub mięsem

15. ośmiornica a feira ugotowana i pokrojona  w kostkę posypana solą i papryką, skropiona oliwą z oliwek

16. papas arrugadas ( nazywane pomarszczonymi ziemniakami)  podawane z sosem

17. pescaito frito, czyli smażone rybki w cieście z oliwą z oliwek

18. sałatka ensaladilla

19. migas, czyli pokryszony chlebek usmażony na oliwie z oliwiek, podawany z szynką, boczkiem, papryką, pomidorami..

20. chłodniki salmorejo i gazpacho